Institusi pondok banyak bantu perjelas Islam - MBinstitusi pondok
Harakah Daily, Mohd Nor Yahya, 27 Mei 2014

KOTA BHARU: Gandingan ulama dan umara’ (pemerintah) dipertingkatkan lagi bagi memantapkan pentadbiran kerajaan negeri berlandas dasar Membangun Bersama Islam.

Menteri Besar, Ustaz Datuk Ahmad Yakob berkata, kerajaan negeri sentiasa mengambil berat perkembangan institusi pengajian pondok untuk memastikan kesinambungannya.

“Gandingan ulama dan umara’ membolehkan benteng kerajaan negeri di Kelantan dapat dipertahankan sehingga sekarang.

“Malah dengan adanya institusi pondok memudahkan usaha kerajaan negeri mempertingkatkan lagi kefahaman agama kepada rakyat,” katanya di majlis Menghayati Israk Mikraj dan Hari Murabbi Pondok Terusan di Pasir Tumboh hari ini.

Hadir sama Adun Pasir Tumboh, Abdul Rahman Yunus, ahli Parlimen Kubang Kerian, Ahmad Baihaki Atiqullah dan Adun Chekok, Abdul Halim Abdul Rahman serta pimpinan Pondok Terusan.

Rasulullah saw bersabda, “Ada dua kelompok manusia, jika kedua-duanya baik, maka masyarakat akan jadi baik, dan jika kedua-duanya rosak, maka masyarakat akan rosak, mereka itu ialah ulama’ dan  umara.”

Menteri Besar berkata, penat jerih dan titik peluh ulama pondok berdakwah sejak dahulu tambah rancak lagi dengan munculnya kerajaan negeri di bawah kepimpinan ulama pada 1990.

Katanya, tidak mudah untuk memberi kefahaman politik Islam kepada rakyat setelah negara berada lama di bawah penjajahan barat.

“Maka tidak hairanlah masyarakat Melayu Kelantan sebelum ini masih tebal dengan kefahaman memisahkan politik dan agama.

“Ia berlaku kesan penjajahan yang agak lama di negara kita. Umat Islam diresapi fahaman mengasingkan agama dan politik. Di sinilah besarnya peranan ulama bagi memecah kefahaman itu,” ujar beliau.

Pada majlis tersebut Tokoh Murabbi Terusan tahun 2014 telah dianugerahkan kepada Timbalan Mudir 1 Pondok Terusan Pasir Tumboh, Tok Guru Salleh Ismail.

 

Beliau pernah mendapat pendidikan awal di Maahad Muhammadi dan Pondok Lubuk Tapah selama 20 tahun.

Kumpulan PMBK

 02b  04b KGTSBa 06b  08b 09b 10b 11b 12b BTCSBa 14bQPTSBa