• SaidatinaKhadijah
  • EkspoTani
  • banner raya  portal-2
  • VK2016
  • Banner.01.Visi.Misi
  • Banner.02.Misi
  • Banner.03.Wismar
  • Banner.04.Integriti
  • Banner.05.eLeave

Banner-Aktiviti-2014

KBC-UMK HASILKAN PATI CUKA RAMBUTAN
KOTA BHARU, 13 Rejab 1437H @ 21 April 2016

Sejajar dengan moto “Untung Dunia, Untung Akhirat”, Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) terus mengorak langkah mengembangkan lagi sektor perniagaannya melalui inovasi penghasilan pati cuka rambutan. Inovasi kreatif ini digerakkan dengan kerjasama antara anak syarikat PMBK, Kelantan Biotech Corporation Sdn. Bhd. (KBCSB) dengan Universiti Malaysia Kelantan (UMK).

Baca Lagi...

Banner-Aktiviti-2014

ANUGERAH KECEMERLANGAN PENGURUSAN KEWANGAN BERDASARKAN INDEKS AKAUNTABILITI TAHUN 2014

AnugerahKecemerlanganPengurusanKewanganPerbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) merupakan salah satu agensi/jabatan Kerajaan Negeri Kelantan yang menerima Anugerah Kecemerlangan Pengurusan Kewangan Berdasarkan Indeks Akauntabiliti bagi tahun 2014. Sijil kecemerlangan tersebut telah disampaikan oleh Menteri Besar Perak; Datuk Seri Diraja Dr Zambry Abd Kadir di Pusat Konvensyen Aman Jaya Casuarina @ Meru, Perak pada 30 November 2015 bersamaan 18 Safar 1437.

Baca Lagi...

Banner-Aktiviti-2014

Simpulan Kasih Bersama Anak-anak yatim Darul Hanan

Anak-anak yatim ialah anak-anak yang kematian ayah atau ibu atau kedua-keduanya sekali. Selain daripada kehilangan tempat untuk mengadu dan bermanja dengan kasih sayang, mereka juga kehilangan tempat untuk bergantung dalam meneruskan hidup, kerana tanggungjawab ibu bapa itu adalah memberi nafkah yang cukup kepada anak-anaknya. Oleh itu golongan anak yatim, sebagai sebahagian daripada masyarakat, perlu diberi perhatian agar mereka dapat merasa kasih sayang dan diberi peluang yang sama seperti mana individu yang lain.

Baca Lagi...

memberiPBMK Ikrar Integriti Korporat
SINAR HARIAN, 25 JANUARI 2016

KOTA BHARU - Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) hari ini menandatangani Ikrar Integriti Korporat (CIP) sebagai komitmen menyokong usaha pencegahan rasuah.

CIP itu ditandatangani Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PMBK, Ahmad Zakie Ahmad Shariff dan disaksikan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob dan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Abu Kassim Mohamed.

Baca Lagi....

09.28.9AKSB-Satu tandatangani perjanjian beli air terawat
SINAR HARIAN, 21 Disember 2015

ASIR PUTEH - Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) hari ini menandatangani perjanjian pembelian air terawat secara pukal daripada Syarikat Air Terengganu Sdn Bhd (Satu) bagi mengatasi masalah bekalan air di kawasan‎ Semerak dan Bukit Yong di sini.

Menerusi perjanjian itu, Satu akan membekalkan bekalan air terawat sebanyak 150,000 meter padu sebulan untuk kegunaan 1,200 akaun pengguna AKSB.

Baca Lagi....

Penarafan4BintangPMBK terima penarafan 4 bintang
SINAR HARIAN, 7 DISEMBER 2015

KOTA BHARU - Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) menerima penarafan empat bintang dalam Anugerah Kecemerlangan Pengurusan Kewangan berdasarkan Indeks Akauntabiliti bagi tahun 2014.

Ketua Pegawai Operasinya, Sanusi Othman berkata, pengauditan yang berterusan dengan mengikut garis panduan serta prosedur antara faktor kejayaan PMBK sehingga melayakkan agensi itu menerima pengiktirafan dianugerahkan Jabatan Audit Negara.

Baca Lagi....

Kumpulan PMBK

PMBK Sawit Sdn. Bhd. Kifaalah Sdn. Bhd Darul Digital Multimedia Solutions Sdn. Bhd. Tunjong Development Corporation Sdn. Bhd. Kelantan Golden Trade Sdn. Bhd. Kelantan Biotech Corporation Sdn. Bhd. Baldah Toyyibah (Prasarana) Kelantan Sdn. Bhd. Kelantan Utilities Mubaarakan Holdings Sdn. Bhd. Air Kelantan Sdn. Bhd. Majaari Services Sdn. Bhd. Kel-Intaaj Sdn. Bhd. Sihhat-Afiat Sdn. Bhd. X-Cell Bio bw PMBK Az-Zahab Sdn. Bhd.Kelantan ICT Gateway copy bw16a