• new Banner   eLeave
  • new Banner   Misi
  • new Banner   Visi

Banner-Aktiviti-2014

TAZKIRAH MINGGUAN - SIFAT SOMBONG DALAM ISLAM.
oleh Ust Othman Mat Zain, 19 Jamadil Awal 1439H bersamaan 5 Februari 2018.

TAZKIRAH SIFAT SOMBONG DALAM ISLAM Ringkasan:
Banyak kisah mengenai kebinasaan yang diterima oleh mereka yang bersikap sombong tetapi nampaknya masih ramai lagi yang bersikap begitu terhadap sesama manusia. Sebagai contoh, iblis telah diusir dari syurga kerana sifat sombongnya yang tidak mahu sujud kepada Nabi Adam a.s. Begitu juga kisah Firaun dan bala tenteranya juga menerima nasib yang sama apabila ditenggelamkan ke dalam laut kerana sikap sombongnya yang mengakui diri sebagai Tuhan.

Baca Lagi...

Banner-Aktiviti-2014

TAZKIRAH MINGGUAN - NILAI IBADAH DALAM BEKERJA
oleh Ust Othman Mat Zain, 12 Jamadil Awal 1439H bersamaan 29 Januari 2018 

TAZKIRAH NILAI IBADAH DALAM BEKERJARingkasan:
Bekerja adalah mekanisme kemakmuran dalam peradaban dan pembangunan manusia di muka bumi Allah swt. Percayalah rezeki yang dilimpahi oleh Allah swt adalah tidak terkira banyaknya dan mencari rezeki yang halal itu adalah mulia di sisi Allah.

Baca Lagi...

Kelantan bakal wujud kolej wanita pertama di Malaysia

Kelantan bakal wujud kolej wanita pertama di Malaysia
Sinar Harian, 24 Februari 2018

KOTA BHARU - Kelantan bakal menjadi negeri pertama yang memperkenalkan kolej pendidikan wanita di Malaysia.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, idea pelaksanaan kolej tersebut sudah lama timbul, bagaimanapun pelaksanaannya masih dalam peringkat perbincangan melibatkan pelbagai pihak.  

“Pada dasarnya kita sudah setuju dengan cadangan tersebut namun semuanya masih baru, banyak lagi perbincangan dan proses-proses yang perlu dilakukan untuk melaksanakannya.

“Ia termasuklah perbincangan mengenai bajet, kos yang ditawarkan, lokasi dan sebagainya. Ada pandangan yang mahu Maahad perempuan sekarang dijadikan kolej wanita ini, tapi keputusan kita belum putuskan. Ia masih dalam radar pandangan kami,” katanya kepada pemberita, di sini.

Baca Lagi....

Masjid di Palekbang terima danaMasjid di Palekbang terima dana
Sinar Harian, 19 Februari 2018

TUMPAT - Kerajaan negeri menyalurkan sumbangan RM20,000 kepada Masjid Haji Nik Abdul Rahman di kampung Palekbang yang masih dalam pembinaan.

Cek diserahkan Pembantu Khas Adun Pasir Pekan, Che Awang Che Leh kepada penaung masjid tersebut, Abdul Nasir  Nik Abdul Rahman.

Abdul Nasir berkata, masjid ini dimulakan kerja naik taraf bumbung sejak Oktober tahun lalu dan kini kerja-kerja pembinaannya hampir siap 60 peratus.

"Pihak kami berbesar hati menerima sumbangan cek ini, amat diperlukan untuk menyiapkan bumbung masjid ini yang dianggarkan kosnya mencecah RM200,000," katanya.

Baca Lagi....

RM4.5 juta bantu janda OKU di Kelantan Astro Awani 19 feb 18RM 4.5 Juta bantu janda, OKU di Kelantan
Astro Awani, 19 Februari 2018

KOTA BHARU: Kerajaan Kelantan memperuntukkan sejumlah RM4.5 juta untuk membantu lebih 41,000 golongan janda atau armalah di Kelantan setiap tahun.

Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob berkata, kerajaan Kelantan tidak meminggirkan golongan janda walaupun terdapat kisah-kisah luahan dan kedaifan golongan armalah yang sering kali dilaporkan media serta ditularkan di laman sosial.

Selain bantuan kewangan secara sekali pemberian melalui peruntukan RM4.5 juta itu, kerajaan negeri juga menyediakan khidmat latihan melalui pusat pembangunan wanita yang diwujudkan di setiap Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan.

Baca Lagi....

RM15.7 juta bantu pengantin baru 15 Feb HarakahRM 15.7 Juta bantu pengantin baru
HarakahDaily, 15 Februari 2018

KOTA BHARU: Seramai 438 pengantin baru menerima sumbangan Skim Az Ziwaaj sebanyak RM438,000 mulai September lepas sehingga Januari tahun ini, di mana setiap pasangan pengantin menerima sumbangan sebanyak RM1,000.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Belia dan Sukan negeri, Dato' Abdul Fattah Mahmood berkata, sebanyak RM3 juta diperuntuk kerajaan negeri setiap tahun bagi melaksana program berkebajikan tersebut.

"Skim Gerbang Az-Ziwaaj dilaksanakan kerajaan Kelantan sejak 2011," katanya. 

Baca Lagi....

Apakah itu Laman Portal Rasmi Perbadanan Menteri Besar Kelantan?

Laman Portal Rasmi Perbadanan Menteri Besar Kelantan merupakan gerbang utama kepada informasi dan perkhidmatan Perbadanan Menteri Besar Kelantan dan kumpulan melalui penggunaan Internet.

 

Mengapa Laman Portal Rasmi Perbadanan Menteri Besar Kelantan diwujudkan?

Dewasa ini, kebanyakan maklumat dan perkhidmatan Perbadanan Menteri Besar Kelantan telah disediakan secara atas talian dan Laman Portal Rasmi ini diwujudkan untuk memberi kemudahan kepada orang ramai mencari maklumat dan perkhidmatan yang disediakan.

 

Siapakah yang dibenarkan melayari dan menggunakan Laman Portal Rasmi Perbadanan Menteri Besar Kelantan?

Umumnya, Laman Portal Rasmi Perbadanan Menteri Besar Kelantan boleh dicapai oleh semua lapisan masyarakat. Bagaimanapun, terdapat beberapa maklumat dan perkhidmatan yang memerlukan anda mendaftar sebagai seorang ahli.

 

Apakah dasar privasi Laman Portal Rasmi ini? Adakah penggunaan atau akses saya diawasi dan direkodkan?

Segala akses dan penggunaan anda ke atas Laman Portal Rasmi ini tidak akan direkodkan. Untuk maklumat lanjut, sila layari 'Dasar Privasi dan Dasar Keselamatan' di bahagian bawah setiap halaman.

 

Bagaimanakah cara untuk saya menghantar maklumbalas kepada Perbadanan Menteri Besar Kelantan dan kumpulan?

Anda boleh mengisi borang di bahagian "Hubungi Kami" dalam Laman Portal Rasmi PMBK. Ia akan disalurkan kepada jabatan/agensi kumpulan Perbadanan Menteri Besar Kelantan berkenaan. Untuk ke borang maklumbalas klik di sini.

PERBADANAN MENTERI BESAR KELANTAN
Tingkat 6, Bangunan PMBK, Jalan Kuala Krai,
15050 Kota Bharu, Kelantan Darul Naim
Tel: 09-747 4082
Faks:
09-747 7815
E-mail: Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Kumpulan PMBK

01b 02b AiPROa 04b KGTSBa 06b 07b 08b 09b 10b 11b 12b BTCSBa 14bQPTSBa16b