WALAU SEKECIL ZARAH

 

Kita selalu menganggap bahawa sesuatu yang "kecil" sebagai sesuatu yang remeh dan tidak mendatangkan apa-apa kesan jika melakukannya, baik ia berupa kebaikan ataupun keburukan. Mungkin kita lupa bahawa sesuatu yang besar itu diawali oleh sesuatu yang kecil.

Ada ketikanya amal kebaikan yang kecil, yang hanya dipandang sebelah mata, diberi penghormatan besar dan keselamatan bagi kebaikan manusia. Ada ketikanya pula, amalan yang hebat itu dibangga-banggakan, malah menjadi sebutan dan pujian ramai, tetapi tidak memberi manfaat, bahkan kadang-kadang mengundang fitnah pula.

Daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya aku telah melihat seorang lelaki berguling-guling(bergembira) di dalam syurga hanya kerana dia memotong dahan pokok di bahu jalan yang mengganggu manusia". (Riwayat Muslim)

Ia mengenai kisah seorang lelaki yang sedang melalui jalan yang biasa digunakan oleh kaum Muslimin. Ketika melewatinya, dia melihat sebatang dahan yang berduri dan bergayut seakan-akan hampir jatuh. Bimbang apabila memikirkan dahan itu akan menimpa orang ramai, lelaki itu berusaha memotong dahan tersebut dan menjauhkan dari jalan. Oleh kerana tindakannya itu, Allah s.w.t. mengampuninya dan memasukkannya ke dalam syurga. Dia menikmati kemewahan dan kesenangan yang tiada bandingannya.

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud: "Sesiapa yang mengerjakan kebaikan walau sebesar zarah, nescaya dia akan melihat (balasan)nya. Dan sesiapa yang mengerjakan kejahatan walau sebesar zarah, nescaya dia kan melihat (balasan)nya pula". (Surah al-Zalzalah 99:7-8)

 

Oleh:

MOHD RAZMI YAACOB

PEGAWAI PEJABAT KPE

Kumpulan PMBK

  01b  02b  06b   KGTSBa   04b   14b  08b  09b   10b   12b   BTCSBa