enms
A- A A+
             
     
             

Berita

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Pasir Puteh: Perkahwinan bermaharkan mata wang sunah Dinar emas dan Dirham perak keluaran Kelantan Gold Trade Sdn. Bhd. (KGT), anak syarikat Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) terus menjadi sohor kini dalam kalangan masyarakat yang celik emas.

Bersempena tahun 2020, seorang belia kelahiran Kampung Bukit Abal, Mohd Shukri Mat Yasin, 37, bertindak bijak menambah nilai mengikut sunah dengan pemberian mahar sebanyak 10 Dinar 10 Dirham kepada isterinya, Nurul Huda Yusoff di dalam upacara akad nikah yang berlangsung di rumah pihak pengantin di Kampung Alor Pasir, Pasir Puteh pada 24 Februari 2020.

Menurut Mohd Shukri, sejak mendengar Kerajaan Negeri Kelantan menempa mata wang sunah tersebut pada tahun 2010, beliau terus berniat mahu memartabatkan kemuliaan isteri bermaharkan Dinar Dirham Kelantan.

“Hampir sedekad saya menukar wang kertas kepada wang emas dan perak daripada permulaan tukaran fiat sebanyak RM680 sehingga kepada harga RM850 untuk 1 Dinar dan RM13-RM20 untuk 1 Dirham. Alhamdulillah, 1 Dinar sudah pun mencecah RM994 pada 8 Januari 2020, memang berbaloi”, ujarnya kesyukuran.

Mohd. Shukri turut mengucapkan terima kasih kepada pihak imam Masjid Sri Aman dan keluarga pengantin yang memudahkan urusan pernikahannya bermaskahwinkan mata wang sunah Dinar Dirham seperti amalan Rasulullah SAW terhadap isterinya sebagaimana hadis diriwayatkan oleh Imam Muslim, dari Abu Salamah bin Abdurrahman dia bercerita:

“Saya pernah bertanya kepada ‘Aisyah, isteri Nabi SAW; “Berapakah mahar Rasulullah SAW?” Dia menjawab; “Mahar beliau terhadap para isterinya adalah dua belas uqiyah dan satu nasy. Tahukah kamu, berapakah satu nasy itu?” Abu Salamah berkata; Saya menjawab; “Tidak.” ‘Aisyah berkata; “Setengah uqiyah, jumlahnya sama dengan lima ratus dirham. Demikianlah maskahwin Rasulullah SAW untuk masing-masing isteri beliau.”” (HR. Muslim).

Sumber: UPKN KELANTAN 28/01/2020

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Kota Bharu: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menerima 10 maklumat berkaitan Air Kelantan Sdn. Bhd. (AKSB) dari tahun 2015-2019 dan tiada sebarang pendakwaan kes berlaku sekali gus melayakkan AKSB diisytiharkan bebas rasuah.

Demikian menurut Timbalan Pengarah Pencegahan SPRM Kelantan, Hairul Ilham Hamzah pada Taklimat Seksyen 17A Akta SPRM 2009 dan Majlis Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) AKSB di Wisma Air Kelantan pada 23 Januari 2020.

Beliau turut menyarankan warga AKSB terus kekal melaksanakan amanah yang diberikan dengan jujur dan ikhlas demi menjaga nama baik dan imej AKSB.

Turut berucap Pengurus Besar AKSB, Datuk Ir. Dr Azuhan Mohamed yang menekankan prinsip integriti dalam perkhidmatan awam untuk mengelak daripada amalan rasuah.

“Saya amat berharap prinsip ini tidak hanya tinggal sebagai satu tulisan tetapi mestilah dijadikan amalan dalam kehidupan seharian."

Integriti sangat penting untuk diamalkan dalam urusan seharian warga AKSB kerana tidak ada maknanya jika kita memperolehi banyak kejayaan sepanjang tempoh perkhidmatan, sedangkan elemen integriti tidak digarap bersama dalam mencapai kejayaan tersebut,” katanya.

Tambahnya, dalam aspek integriti perkara paling utama adalah pengamalannya, bukan setakat memperkatakannya atau membuat perakuan di atas kertas dan apa yang kita lakukan hari ini adalah sebagai satu tanda komitmen bagi menzahirkan azam yang kuat untuk terus memperkukuhkan lagi integriti warga AKSB.

Sumber: UPKN KELANTAN 28/01/2020

PAUTAN LUAR

PAUTAN AGENSI

HUBUNGI KAMI

Perbadanan Menteri Besar Kelantan
Tingkat 6, Bangunan PMBK, Jalan Kuala Krai
15050, Kota Bharu, Kelantan Darul Naim

T (+609) 747 4082
F (+609) 744 7815

Email: admin[at]pmbk.gov.my 

PENGUNJUNG

Hari Ini23
Kelmarin170
Minggu Ini520
Bulan Ini4097
Keseluruhan11053

1
Online

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan

 

PENAFIAN: Pihak Perbadanan Menteri Besar Kelantan tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Paparan terbaik dengan resolusi 1280 X 800.

 
 
© Copyright 2020 Perbadanan Menteri Besar Kelantan. All Rights Reserved.

Search