A- A A+
             
     
             

Berita

Jangan Abai SOP Semasa Rentas Daerah

Dr Zaini (dua dari kanan) dan Abdul Rashid (dua dari kiri) bersama pek penjagaan diri yang akan diagihkan kepada petugas barisan hadapan dan pesakit Covid-19.

ROSMIZA KASIM | | 04 Mac 2021

KOTA BHARU - Kebenaran merentas daerah bukanlah alasan untuk rakyat di Kelantan mula mengabaikan kepatuhan terhadap prosedur operasi standard (SOP) bagi menangani Covid-19.

Pengarah Kesihatan Kelantan, Datuk Dr Zaini Husin berkata, sepatutnya rakyat perlu terus perketatkan SOP kendiri meskipun kerajaan membenarkan pergerakan rentas daerah.

Menurutnya, sudah pasti pergerakan akan menjadi lebih aktif dan orang ramai semakin bebas untuk bergerak dari satu kawasan ke satu lokasi lain mahupun menghadiri majlis.

"Saya ingin nasihatkan masyarakat di negeri ini supaya jangan sesekali melonggarkan kepatuhan terhadap SOP.

"Tidak bermakna dapat rentas daerah dan program vaksinasi berjalan kita sebagai masyarakat boleh ambil sikap sambil lewa terhadap SOP untuk putuskan Covid-19," katanya kepada pemberita pada Khamis.

Beliau ditemui ketika menerima 1,000 pek penjagaan diri sempena Sumbangan Prihatin Covid-19 Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) daripada Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PMBK, Abdul Rashid Mohd Yusoff di CPRC Jabatan Kesihatan Negeri Cawangan Kawalan Penyakit, di sini.

Bermula Jumaat, kerajaan membenarkan pergerakan merentas daerah di seluruh negeri kecuali Sabah.

Dr Izani berkata, individu yang bergejala dinasihatkan untuk membuat pemeriksaan dan tidak melakukan pergerakan bebas antara daerah.

"Kebimbangan sentiasa ada setiap kali berlaku rentas daerah mahupun negeri. Apa yang penting masyarakat perlu bersama merasai kebimbangan ini.

"Jangan pula pematuhan SOP ini menjadi bermusim, sekiranya kes bertambah kita mula nak jaga SOP, apabila kes turun kita akan abaikan. Jadikan ia rutin dalam kehidupan normal baharu," katanya.

Sumber: SINAR HARIAN 04/03/2021

PAUTAN LUAR

PAUTAN AGENSI

HUBUNGI KAMI

Perbadanan Menteri Besar Kelantan
Tingkat 6, Bangunan PMBK, Jalan Kuala Krai
15050, Kota Bharu, Kelantan Darul Naim

T (+609) 747 4082
F (+609) 744 7815

Email: admin[at]pmbk.gov.my 

PENGUNJUNG

Hari Ini13
Kelmarin219
Minggu Ini1003
Bulan Ini1625
Keseluruhan130602

2
Online

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan

 

PENAFIAN: Pihak Perbadanan Menteri Besar Kelantan tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat di dalam laman ini. Paparan terbaik dengan resolusi 1280 X 800.

 
 
© Copyright 2022 Perbadanan Menteri Besar Kelantan. All Rights Reserved.

Search