Berita


Kelantan laksana S3PK bagi jayakan projek pembangunan
Harakah Daily, 16 Feb 2014, Salmah Mat Husain

KOTA BHARU: Kerajaan Negeri Kelantan telah melaksanakan Sistem Perancangan dan Pemantauan Pelaksanaan Projek atau ringkasnya S3PK bagi menjayakan projek pembangunan yang dirancang mencapai matlamat.

Menteri Besar, Ustaz Datuk Ahmad Yakob, berkata program yang membabitkan portfolionya, timbalan menteri besar serta exco-exco kerajaan negeri bakal dilaksanakan bersama Pakar Perunding Ikatan Ilmuan Nasional (Ilmuan).

Menurutnya, sistem itu sebagai bukti kesungguhan kerajaan negeri di bawah kepimpinan baru untuk melaksanakan satu pentadbiran yang telus, berintegriti, cekap di dalam memperbaharui pengurusan dan pembangunan.

“Berkat kerjasama dengan Ilmuan kita sudah memutuskan terdapat 282 projek untuk dilaksanakan.

“Daripada jumlah itu, kita kenal pasti sebanyak 69 projek, program, dasar-dasar pilihan yang akan diberi keutamaan bagi tempoh 2014 hingga 2018,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas mesyuarat berkaitan dengan perkara itu dengan Ilmuan, di Bilik Gerakan Negeri, di sini petang tadi.

Sehubungan itu, katanya bagi memastikan kejayaan system S3PK itu, jawatankuasa pelaksanaan dan pemantauan S3PK telah ditubuhkan.

Sambungnya, pengerusinya adalah menteri besar, timbalan menteri besar dan anggota-anggota exconya sendiri.

Tambahnya, anggotanya pula terdiri dari sekurang-kurangnya dua orang Pegawai UPEN, Pegawai Khas masing-masing, wakil-wakil agensi pelaksana dan wakil ilmuan yang pakar dalam portfolio masing-masing.
“S3PK sebenarnya bermaksud pemacu kepada pelaksanaan projek, pemantauan dan penambahbaikan kea rah pencapaian hasil bagi projek-projek keutamaan setiap portfolio di bawah exco kerajaan negeri berdasarkan Membangun Bersama Islam,” ujarnya lagi.
Beliau seterusnya menambah kata, matlamatnya untuk mencapai Kelantan penuh keberkatan, kemakmuran dan kebajikan.

Kumpulan PMBK

  01b  02b  06b   KGTSBa   04b   14b  08b  09b   10b   12b   BTCSBa