• banner portal iklan qiadah2
  • portal.notis.operasi.v2
  • norma.baharu.3c.3w
  • raya.2020

Banner Article 02

mahar dinar dirham 1

Mahar Dinar Dirham Terus Popular Di Kelantan
Oleh Norzana Razaly, UPKN 28 Januari 2020

Pasir Puteh: Perkahwinan bermaharkan mata wang sunah Dinar emas dan Dirham perak keluaran Kelantan Gold Trade Sdn. Bhd. (KGT), anak syarikat Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) terus menjadi sohor kini dalam kalangan masyarakat yang celik emas.

Bersempena tahun 2020, seorang belia kelahiran Kampung Bukit Abal, Mohd Shukri Mat Yasin, 37, bertindak bijak menambah nilai mengikut sunah dengan pemberian mahar sebanyak 10 Dinar 10 Dirham kepada isterinya, Nurul Huda Yusoff di dalam upacara akad nikah yang berlangsung di rumah pihak pengantin di Kampung Alor Pasir, Pasir Puteh pada 24 Februari 2020.

Banner Article 02

aksb bebas rasuah 1

AKSB Bebas Rasuah
Oleh Kalam Timur, UPKN 28 Januari 2020

Kota Bharu: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menerima 10 maklumat berkaitan Air Kelantan Sdn. Bhd. (AKSB) dari tahun 2015-2019 dan tiada sebarang pendakwaan kes berlaku sekali gus melayakkan AKSB diisytiharkan bebas rasuah.

Demikian menurut Timbalan Pengarah Pencegahan SPRM Kelantan, Hairul Ilham Hamzah pada Taklimat Seksyen 17A Akta SPRM 2009 dan Majlis Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) AKSB di Wisma Air Kelantan pada 23 Januari 2020.

Banner Article 02

AKSB henti lepas enap cemar sejak tahun lalu

AKSB henti lepas enap cemar sejak tahun lalu
Oleh Adila Sharinni Wahid, Sinar Harian 26 Ogos 2019

Kota Bharu: Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) sudah menghentikan pelepasan enap cemar di kawasan sungai dan tali air di Kampung Pulau Raja Kubang, Kerian sejak Disember tahun lalu.

Ketua Jabatan Pengurusan Operasi AKSB, Mohd Safrurazi Salleh berkata, pihaknya sentiasa peka dan sedar mengenai pengurusan enap cemar di Loji Rawatan Air (LRA) Chicha di sini dan sudah mengambil langkah bagi mengatasi hal berkenaan.

Banner Article 02

Kerajaan Kelantan Proaktif Terokai Potensi Tenaga Solar

Kerajaan Kelantan Proaktif Terokai Potensi Tenaga Solar
Oleh Norzana Razaly, 3 Julai 2019

Kota Bharu: Kerajaan negeri Kelantan proaktif menyahut pengumuman Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC) untuk meningkatkan saranan tenaga boleh diperbaharui bagi gabungan tenaga daripada 2% kepada 20% termasuk penjanaan kuasa hidro berskala besar bagi tempoh 2025 hingga 2030.

Banner Article 02

IMG 4422

Majlis Perjanjian Persefahaman Antara Perbadanan Menteri Besar Kelantan dan OM Resources (M) Sdn Bhd.
PMBK, 20 Mei 2019

Kota Bharu: PMBK merupakan sebuah agensi kerajaan yang dipertanggungjawabkan untuk memajukan ekonomi negeri Kelantan melalui projek-projek pembangunan infrastruktur, industri, perumahan, perniagaan dan juga kebajikan rakyat di negeri Kelantan.

AKTIVITI.BM.27.9

Program Komuniti & Khidmat Masyarakat PMBK-PADU di Pondok Hidayah, Machang.sumbangan

Oleh: FBI, 13 Okt 2013

 

Program Pembangunan Komuniti dan Khidmat Masyarakat merupakan salah satu aktiviti bagi mengeratkan silaturahim dan hubungan kekeluargaan antara semua golongan masyarakat. Ini merupakan saluran asas dalam pembentukan sikap, nilai murni, semangat kerjasama dan integriti seseorang individu dalam melahirkan sebuah masyarakat yang harmoni dan dinamik.

 

Penganjuran program ini merupakan salah satu wadah untuk menyatukan dan meningkatkan kerjasama antara semua lapisan masyarakat disamping dapat melahirkan keprihatinan dan rasa tanggungjawab semua pihak terhadap golongan belia, warga emas dan anak yatim. Aktiviti-aktiviti yang dijalankan semasa program ini adalah dirancang bagi menghasilkan satu platform semangat setiakawan dan mahabbah antara masyarakat. Pengisian dalam program ini pula meliputi aspek kerohanian dan kemasyarakatan. Adalah menjadi harapan Jawatankuasa Pusat Aktiviti Dakwah Ummah (PADU) agar sambutan ini akan lebih meriah dan berjalan lancar serta mencapai objektifnya.

 

Menyedari hakikat itu, Jawatankuasa Pusat Aktiviti Dakwah Ummah (PADU), Tabung Amanah Tok Kenali dengan kerjasama Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) telah mengambil inisiatif untuk melaksana dan memantapkan lagi silaturahim dalam kalangan masyarakat setempat dengan merangka satu Program Komuniti dan Khidmat Masyarakat. Program tersebut diadakan pada hari Sabtu, 7 Zulhijjah 1434H bersamaan 12 Oktober 2013 bertempat di Pondok Hidayah, Machang. Turut menjayakan program ini ialah Pertubuhan Kebajikan Armalah Negeri Kelantan, Persatuan Mawaddah Kelantan, myALZA Owner’s Club, Melor Biker Club dan Minda EvolusiRempitAnak Kelantan (MERAK). Program yang dihadiri sekitar 200 orang peserta termasuk sukarelawan tempatan telah dirasmikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kemuning,Hj Mohd Roseli Ismail.

 

gotongroyongPerbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) turut menyumbang wang tunai sebanyak RM5,000 kepada Pondok Hidayah bagi kegunaan perbelanjaan pengurusan pondok berkenaan. Program Komuniti & Khidmat Masyarakat tersebut bermula pada pukul 10 pagi dengan aktiviti gotong-royong membersihkan kawasan pondok, mengecat serta menanam anak pokok disekitar kawasan pondok. Kaum muslimat turut serta dalam penyediaan juadah makan tengahari di samping beramah mesra bersama penghuni pondok berkenaan. Aktiviti gotong-royong tamat pada pukul 12.30 tengahari dan para sukarelawan dihidangkan dengan beraneka jenis lauk-pauk sebelum menunaikan solat Zohor berjemaah.

kerjaya01

tender02

Kumpulan PMBK

  01b  02b  06b   KGTSBa   04b   14b  08b  09b   10b   12b   BTCSBa