News Banner Berita Terkini

Nahas bas: MB K'tan cadang bantuan kepada keluarga    
Harakah Daily, Salmiyah Harun, 22 Ogos 2013

KUALA LUMPUR: Keluarga mangsa yang terlibat dalam nahas kemalangan yang berlaku semalam wajar menerima bantuan dan sokongan bagi meringankan bebanan ekoran musibah yang dihadapinya.

Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob berkata, ia memandangkan angka kematian ekoran nahas terbabit lebih daripada 30 orang dan paling buruk dalam sejarah negara.

Beliau berkata demikian sebagaimana dipetik dalam laman sosial Facebooknya yang turut mendapat respons orang ramai dan mempersetujui cadangan beliau itu.

Sehubungan itu, beliau berharap agar siasatan punca nahas dapat dilakukan secepat mungkin agar ia menjadi iktibar dan pengajaran di masa akan datang.

Di kesempatan itu juga beliau merakamkan takziah kepada keluarga mangsa yang terlibat di dalam insiden kemalangan bas henti-henti yang terjunam ke dalam gaung sedalam 150 meter dari Genting Highlands.

Kemalangan yang melibatkan bas henti-henti pada 2.25 petang semalam yang meragut 37 nyawa antara kemalangan yang paling buruk dalam sejarah negara ini sejak 17 tahun yang lalu.

Kemalangan itu juga mengakibatkan 16 orang cedera dengan 14 daripada mereka dilaporkan kritikal. Mereka yang cedera kini dirawat di Hospital Selayang (lapan), Hospital Kuala Lumpur (HKL) lima, Hospital Sungai Buloh dan Hospital Bentong masing-masing dua mangsa.

Bas yang membawa 53 penumpang dikatakan hilang kawalan 100 meter sebelum melanggar tebing dan jatuh ke dalam gaung.

Subsidiaries

PMBK Sawit Sdn. Bhd. Kifaalah Sdn. Bhd Darul Digital Multimedia Solutions Sdn. Bhd. Tunjong Development Corporation Sdn. Bhd. Kelantan Golden Trade Sdn. Bhd. Kelantan Biotech Corporation Sdn. Bhd. Baldah Toyyibah (Prasarana) Kelantan Sdn. Bhd. Kelantan Utilities Mubaarakan Holdings Sdn. Bhd. Air Kelantan Sdn. Bhd. Majaari Services Sdn. Bhd. Kel-Intaaj Sdn. Bhd. Sihhat-Afiat Sdn. Bhd. Nutrifera Marketing Sdn. Bhd. PMBK Az-Zahab Sdn. Bhd.