News Banner Berita Terkini

Petani jadi mangsa dendam politik Umno 

Aslani M,   26 Jun 2013 

 

TUMPAT: Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) di Kelantan diberitahu petani lebih berkuasa berbanding pegawai kerajaan.

Seorang petani, Mohamad Yusof memberitahu pegawai Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) Kawasan Tumpat memberitahunya, mereka tidak dapat berbuat apa-apa sekiranya JKKKP enggan menandatangani borang bantuan petani.

“JKKKP lebih berkuasa daripada mereka. Biar pun pegawai kerajaan gaji jauh lebih besar, namun JKKKP yang dibayar elaun RM800 sebulan lebih berkuasa.

“Kalau mereka tidak menandatangani borang bantuan petani, LPP tidak dapat memprosesnya bagi mendapat bantuan kerajaan pusat,” kata beliau ketika mendedahkan perkara itu di Kampung Kubang Sawa, kelmarin.

Beliau ditemui ketika lawatan anggota Exco, Datuk Che Abdullah Mat Nawi dan Penyelia Dun Pengkalan Kubur, Wan Rusdi Wan Ibrahim.

Hadir sama pegawai Unit Perancangan Ekonomi Kerajaan Negeri dan Kumpulan Pertanian Kelantan Bhd. Bagaimanapun pegawai LPP tidak hadir biar pun dijemput.

Isu petani dihalang mendapat baja subsidi dan insentif pertanian kerajaan pusat kembali hangat diperkatakan di Kelantan. Situasi serupa juga berlaku di Bachok dan Pasir Puteh.

Malah ia juga hangat diperkatakan pada persidangan Dewan Undangan Negeri Kelantan baru-baru ini.

Petani mendakwa borang permohonan bantuan pertanian mereka enggan  ditandatangani JKKKP kerana faktor politik.

Tanpa pengesahan itu mereka tidak dapat menikmati subsidi baja padi, skim racun, membajak dan jualan padi yang dianggar berjumlah lebih RM1,000 bagi setiap seekar padi.

Mohamad yang dikenali panggilan Pakcik Mat Ali berkata, biar pun borang permohonan miliknya sudah disahkan JKKKP, namun beliau tidak dapat menanam padi sekiranya petani lain enggan menanam padi kerana halangan tersebut.

“Kalau saya seorang yang menanam padi tetapi orang yang tidak mendapat subsidi tidak menanam, tentunya musuh tanaman lebih banyak.

“Tikus hanya akan makan padi saya sahaja kerana petani lain tidak dapat menanam padi ekoran diskriminasi politik pemimpin Umno,” katanya.

Tindakan JKKKP tersebut mengundang kemarahan petani, di mana pada 9 Jun lalu sekumpulan pesawah diketuai Mat Daud Mat Ail, 39 membuat laporan polis terhadap seorang Pengerusi JKKKP di Tumpat.

Petani yang menyokong PAS pernah menjadi mangsa selepas kerajaan Barisan Nasional (BN) kecundang di Kelantan pada 1990. Mereka dinafikan hak mendapat baja subsidi padi. Kali ini isu sama berulang kembali.

Subsidiaries

PMBK Sawit Sdn. Bhd. Kifaalah Sdn. Bhd Darul Digital Multimedia Solutions Sdn. Bhd. Tunjong Development Corporation Sdn. Bhd. Kelantan Golden Trade Sdn. Bhd. Kelantan Biotech Corporation Sdn. Bhd. Baldah Toyyibah (Prasarana) Kelantan Sdn. Bhd. Kelantan Utilities Mubaarakan Holdings Sdn. Bhd. Air Kelantan Sdn. Bhd. Majaari Services Sdn. Bhd. Kel-Intaaj Sdn. Bhd. Sihhat-Afiat Sdn. Bhd. Nutrifera Marketing Sdn. Bhd. PMBK Az-Zahab Sdn. Bhd.