Sempena hari AIDS sedunia pusat perlindungan PERNIM, berjaya menjejaki ahli keluarga pesakit setelah membuat lawatan ke seluruh Malaysia. Pertemuan antara ibu dan anak yang menghidapi AIDS yang diaturkan oleh PERNIM mendapat kerjasama sepenuhnya oleh pihak kerajaan negeri Kelantan yang bersama-sama dalam usaha pencarian tersebut.

Ia diadakan di majlis makan malam dan penyampaian sumbangan kepada Persatuan Kebajikan Anak Pesakit HIV/AIDS Nurul Iman Malaysia (PERNIM) pada 20 Disember 2008 yang lalu bertempat di Hotel Raudhah Kota Bharu

Beberapa badan kerajaan, NGO dan individu turut memberi sumbangan, di antaranya, Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan (PKINK), Kelab Pegawai Pembangunan Armalah Negeri Kelantan (PURNAMA), Urusetia Penerangan Negeri Kelantan (UPEN) dan YB Dato’ Hj Husam Musa.

Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) diwakili oleh Puan Nik Amalina Nik Abdul Aziz yang mengganti ibunya, YABhg Datin Hjh Tuan Sabariah Tuan telah mnyerahkan sumbangan sebanyak RM3,000. Manakala PKINK menyumbang sebanyak RM2,000 dan YB Dato’ Hj Husam Musa. Sumbangan berkenaan diserahkan kepada YB Hjh Wan Ubaidah selaku wakil kepada PERNIM.

Ketua Pegawai Operasi PMBK, Ir Abdul Ariffahmi Ab Rahman, yang hadir sama di majlis ini mengakui, bahawa Pusat Perlindungan PERNIM patut dicontohi kerana turut membantu kerajaan memikul tanggungjawab untuk membela nasib anak-anak pesakit HIV/AIDS terutama kanak-kanak yang terbiar, kematian ibu bapa akibat AIDS.

Pengasas & Pengerusi Pusat perlindungan PERNIM Puan Norlina Alawi ketika ditemui berkata, semua anggota lapisan masyarakat seharusnya tidak mengasingkan anak- anak yang menghidap penyakit HIV/ AIDS. Mereka perlu diberi perhatian dan penjagaan yang sewajarnya.

Usaha yang patut dilakukan ialah menyedarkan masyrakat atau memberi kesedaran kepada masyarakat bahawa sikap prejudis terhadap AIDS perlu dielakkan kerana apa yang menimpa mereka boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.

Beliau mengalu-alukan penubuhan badan-badan NGO yang ingin berganding bahu bersama-sama PERNIM memperjuangkan hak yang sama diberikan kepada mangsa anak-anak HIV/AIDS terutamanya mereka yang kematian ibu-bapa mendapatkan perlindungan rawatan berterusan di hospital-hospital,klinik-klinik kerajaan dan diberi pendidikan berasakan keagamaan.

Subsidiaries

PMBK Sawit Sdn. Bhd. Kifaalah Sdn. Bhd Darul Digital Multimedia Solutions Sdn. Bhd. Tunjong Development Corporation Sdn. Bhd. Kelantan Golden Trade Sdn. Bhd. Kelantan Biotech Corporation Sdn. Bhd. Baldah Toyyibah (Prasarana) Kelantan Sdn. Bhd. Kelantan Utilities Mubaarakan Holdings Sdn. Bhd. Air Kelantan Sdn. Bhd. Majaari Services Sdn. Bhd. Kel-Intaaj Sdn. Bhd. Sihhat-Afiat Sdn. Bhd. Nutrifera Marketing Sdn. Bhd. PMBK Az-Zahab Sdn. Bhd.