• ads.eleave
  • ads.misi
  • ads.visi
  • banner portal iklan qiadah2
  • banner portal Almarhum Sultan Kelantan

Banner Article 02

AKSB henti lepas enap cemar sejak tahun lalu

AKSB henti lepas enap cemar sejak tahun lalu
Oleh Adila Sharinni Wahid, Sinar Harian 26 Ogos 2019

Kota Bharu: Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) sudah menghentikan pelepasan enap cemar di kawasan sungai dan tali air di Kampung Pulau Raja Kubang, Kerian sejak Disember tahun lalu.

Ketua Jabatan Pengurusan Operasi AKSB, Mohd Safrurazi Salleh berkata, pihaknya sentiasa peka dan sedar mengenai pengurusan enap cemar di Loji Rawatan Air (LRA) Chicha di sini dan sudah mengambil langkah bagi mengatasi hal berkenaan.

Banner Article 02

Kerajaan Kelantan Proaktif Terokai Potensi Tenaga Solar

Kerajaan Kelantan Proaktif Terokai Potensi Tenaga Solar
Oleh Norzana Razaly, 3 Julai 2019

Kota Bharu: Kerajaan negeri Kelantan proaktif menyahut pengumuman Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (MESTECC) untuk meningkatkan saranan tenaga boleh diperbaharui bagi gabungan tenaga daripada 2% kepada 20% termasuk penjanaan kuasa hidro berskala besar bagi tempoh 2025 hingga 2030.

Banner Article 02

IMG 4422

Majlis Perjanjian Persefahaman Antara Perbadanan Menteri Besar Kelantan dan OM Resources (M) Sdn Bhd.
PMBK, 20 Mei 2019

Kota Bharu: PMBK merupakan sebuah agensi kerajaan yang dipertanggungjawabkan untuk memajukan ekonomi negeri Kelantan melalui projek-projek pembangunan infrastruktur, industri, perumahan, perniagaan dan juga kebajikan rakyat di negeri Kelantan.

Banner Article 01

gotong royong perdana kelantanku bersih

PMBK sertai Gotong Royong Perdana "Kelantanku Bersih"
Khamis, 19 Syaaban 1440H bersamaan 25 April 2019

Kota Bharu: Seramai 10 orang kakitangan telah mewakili PMBK untuk menyertai Program Gotong Royong Perdana "Kelantanku Bersih" yang diketuai oleh Pengurus Kanan Pemasaran & Komunikasi Korporat Kumpulan, En. Zamakhshari bin Muhamad.

Banner Article 02

umkkumh

UMK bantu Kelantan pertingkat kecekapan guna teknologi hijau
Hazira Ahmad Zaidi - Berita Harian, 17 April 2019

Kota Bharu: Universiti Malaysia Kelantan (UMK) akan bekerjasama dengan kerajaan negeri bagi meningkatkan kecekapan penggunaan teknologi hijau, khususnya dalam pelupusan sisa sampah dan penggunaan plastik berasaskan petroleum di negeri ini.

Naib Canselor UMK, Prof Dr Noor Azizi Ismail, berkata melalui kerjasama itu, pihak UMK akan sedaya upaya membantu kerajaan negeri dalam membangunkan dasar sifar sisa di Kelantan.

BERITA_TERKINI

DUN Kelantan rakam tahniah kepada Sultan
Dari HarakahDaily Online
Oleh Mohd Nor Yahya

KOTA BHARU, 17 Okt: Dewan Undangan Negeri Kelantan hari ini merakamkan ucapan tahniah kepada Sultan Kelantan, Sultan Muhammad ke V di atas perlantikan baginda sebagai Timbalan Yang di-Pertuan Agong bermula 13 Disember ini.

Usul yang dibawa oleh Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan yang juga Adun Ayer Lanas, Abdullah Yaakob tersebut disokong sebulat suara termasuk dari kesemua tujuh Adun pembangkang (BN)

Abdullah ketika menyampaikan ucapan berkata perlantikan baginda merupakan satu penghormatan kepada negeri Kelantan dan ia menjadi satu kebanggaan kepada rakyat.


Sementara itu, Adun Pulai Chondong, Zulkifli Mamat dan Adun Kok Lanas, Datuk Md Alwi Che Ahmad turut merakamkan ucapan tahniah.

Bagi pihak rakyat pula Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat juga mengambil kesempatan merakamkan ucapan tahniah kepada Tuanku Al-Sultan.

Persidangan Dun kali ini yang bermula hari ini sehingga 20 Oktober menyaksikan pembentangan Belanjawan negeri 2012.

kerjaya01

tender02

Kumpulan PMBK

 02b  04b KGTSBa 06b  08b 09b 10b 11b 12b BTCSBa 14bQPTSBa