• Ads02-BARU
  • visiAds01
  • Banner - Pengerusi Baru
  • Banner - BOD Baru
  • Banner - Pasukan Pengurusan Baru

mbRumahBina segera rumah penempatan kekal
SINAR HARIAN, 22 Januari 2015

MACHANG - Kerajaan negeri mengambil langkah proaktif dengan membina segera 52 buah rumah penempatan banjir kekal di Desa Rahmat, Kampung Berangan Mek Nab, di sini, semalam.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob berkata, sebanyak 600 buah rumah akan dibangunkan kerajaan negeri bagi membantu mangsa banjir yang teruk terjejas baru-baru ini manakala selebihnya akan dibina kerajaan Pusat.

Baca Lagi....

ahmad-yakobPasca banjir: Rumah tiga bilik sebagai ganti
SINAR HARIAN, 18 Januari 2015

KUALA LUMPUR - Sebanyak 600 unit rumah akan dibina di Manek Urai, Kelantan dalam masa terdekat bagi menggantikan kediaman yang musnah akibat bencana banjir, kata Menteri Besarnya, Datuk Seri Ahmad Yaakob.

"Kerajaan Kelantan melalui tabung ini (Tabung Amanah Bencana Banjir Negeri Kelantan) dapat putuskan (kerajaan negeri) dapat bina 600 unit rumah yang mempunyai tiga bilik, iaitu mempunyai keluasan 800 kaki persegi.

Baca Lagi....

mb gajiMB, timbalan tidak ambil gaji bantu mangsa banjir
SINAR HARIAN, 14 Januari 2015

KOTA BHARU - Cakna dengan musibah yang dihadapi rakyat Kelantan akibat bah kuning baru-baru ini, Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob sanggup menyumbangkan sebulan gajinya kepada Tabung Amanah Bencana Banjir.

Selain beliau, timbalannya, Datuk Mohd Amar Abdullah bersama seluruh Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan juga berbesar hati turut berbuat demikian.

Baca Lagi....

mbairpercumaAir Percuma Selama Sebulan
SINAR HARIAN, 4 Januari 2015

RANTAU PANJANG – Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) menawarkan bekalan air bersih percuma sebanyak 30 meter padu kepada penghuni kediaman di seluruh Kelantan.

Pengerusi Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), Datuk Ahmad Yakob berkata, bekalan percuma maksima 30 meter padu air atau 30,000 liter air bersamaan RM19.00 ini melibatkan penggunaan pada bulan Disember lalu ini bagaimana pun tidak melibatkan rumah kedai, perniagaan dan kilang perindustrian.

Baca Lagi....

jabatanbantuanSemua Jabatan Diminta Beri Bantuan
SINAR HARIAN, 24 Disember 2014

KOTA BHARU - Kerajaan negeri meminta semua jabatan di negeri ini sentiasa memberikan bantuan sewajarnya kepada mangsa banjir di seluruh negeri berikutan keadaan diramal semakin buruk.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob berkata, kejadian banjir kali ini agak besar dan boleh dikatakan terburuk dalam tempoh 10 tahun yang memerlukan semua pihak bertindak pantas bagi menjamin keselamatan mangsa banjir di seluruh negeri.

Baca Lagi....

Banner-Aktiviti-2014

Skuad Sukarelawan Mahabbah PMBK 2014

Skuad Sukarelawan Mahabbah PMBK secara rasmi telah menyinsing lengan memberikan bantuan kepada kepada mangsa banjir pada 18 Disember 2014, semasa gelombang pertama di Rantau Panjang dan Pasir Puteh.

Disusuli pula dengan gelombang kedua pada 25 Disember 2014 yang menelan banyak daratan sekitar Kelantan termasuk yang terburuk di Gua Musang, Kuala Krai dan Tumpat.

Baca Lagi...

Banner-Aktiviti-2014

Program Mahabbah Bubur Asyura 1436H

Berorientasikan agenda merapatkan ukhuwah dalam kalangan kakitangan yang berada di bangunan PMBK yang terdiri daripada kakitangan PMBK, AKSB dan BMMB, satu program khas Mahabbah Bubur Asyura telah dianjurkan pada 4 Safar 1436 / 27 November 2014.

Program bersama antara Perbadanan Menteri Besar Kelantan dan Air Kelantan Sdn Bhd di bawah seliaan urusetia Jawatankuasa Bersama Pembangunan Masjid Kota Darul Naim (JAMiL) ini juga disusun untuk memupuk rasa kebersamaan kakitangan dalam manjalankan tugas yang diberikan. Ia juga memberikan pengalaman aktiviti kemasyarakat kepada kakitangan untuk diamalkan dalam mayarakat di tempat masing-masing.

Baca Lagi...

Banner-Aktiviti-2014

CEMPAKA PMBK BERJAYA ANJURKAN KARNIVAL JUALAN BARANGAN TERPAKAI

Kelab Muslimat PMBK (CEMPAKA) telah berjaya menganjurkan satu Karnival Juala Barangan Terpakai pada 5-6 Muharam 1436H bersamaan 28-29 November 2014, bertempat di Bazar Tok Guru, Kota Bharu, Kelantan. CEMPAKA ditubuhkan pada tahun 2009 dan berperanan sebagai perantara kepada hasrat wanita Kelantan dengan kerajaan negeri bagi merealisasikan kehendak wanita Kelantan. CEMPAKA merupakan sebuah kelab yang ditubuhkan untuk menggalakkan dan mendorong penglibatan muslimat-muslimat Kelantan dalam aktiviti-aktiviti yang berfaedah.

Baca Lagi...

Banner-Aktiviti-2014

PMBK & Kumpulan di 5th OIC World Biz 2014

PMBK & Kumpulan di 5th OIC World Biz 2014 Pertubuhan Kerjasama Islam[1] atau OIC (Organisation of Islamic Cooperation) ialah satu pertubuhan antarabangsa di kalangan negara-negara Islam yang mempunyai delegasi tetap ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Organisasi ini terdiri daripada gabungan 57 negara-negara Islam seluruh dunia yang kebanyakannya dari negara-negara Timur Tengah dan utara Afrika, Caucasus, Asia Tenggara, Asia Tengah, Balkan dan Asia Selatan.

Baca Lagi...

Banner-Aktiviti-2014

Majlis Perasmian Projek Rumah Mampu Milik Kelantan (RMMK) & Pembangunan Bercampur Bandar Saujana Harmoni

Tunjong Development Corporation Sdn Bhd (TDC) dengan kerjasama ML Synergy telah menganjungkan satu Majlis Perasmian Projek (RMMK) & Pembangunan Bercampur Bandar Saujana Harmoni, di Kampung Tanah Puteh, Gua Musang, Kelantan. Majlis tersebut telah berlangsung pada 21 Ogos 2014 dan telah dirasmikan oleh YAB Ustaz Dato' Hj Ahmad Yakob, Menteri Besar Kelantan.

Baca Lagi...

 

Petikan dari Sinar Harian, 17 Januari 2010

 

KUALA LUMPUR - Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menegur cara penulisan segelintir penulis blog

dan pengguna Facebook yang lebih gemar menulis sesuatu berita tanpa berasaskan fakta.

Beliau mengibaratkan mereka sebagai 'kanak-kanak yang baru belajar naik basikal'.

"Seharusnya, setiap penulisan itu tidak ditulis dengan sesuka hati. Sebaliknya biarlah ditulis dengan fakta yang betul," katanya pada majlis pertemuan dengan blogers di Kuala Lumpur, kelmarin.

Nik Abdul Aziz mengulas berita yang pernah melaporkan seorang penulis blog beberapa bulan lalu bahawa beliau sudah meninggal dunia.

Katanya, berita-berita berunsur fitnah itu bukan sahaja menyusahkan dirinya, sebaliknya penulis terbabit turut akan menerima balasan neraka.

“Jangan menulis apa yang kamu tidak tahu kerana kelak kamu akan disoal oleh Tuhan tentang apa yang kamu lihat, dengar dan kata. Tulisan yang benar, balasannya syurga, namun jika sebaliknya balasannya neraka.

“Berita mengenai kematian saya tersebar ke seluruh negara, sebaliknya ketika berita itu tersebar, saya sedang duduk berehat di rumah," katanya.

Pada masa sama, Nik Aziz mengumpamakan penulis blog dan pengguna Facebook sebagai seorang guru dan menyeru mereka menulis sesuatu yang boleh membentuk fikiran pembaca ke arah yang lebih baik.

“Sebelum ini, saya tidak pernah tahu dan tidak pernah mendengar mengenai blogers ini. Selepas beberapa kes yang melibatkan saya, barulah saya tahu mengenai kewujudan penulis blog ini.

“Oleh sebab itu, saya menganggap mereka sama seperti seorang guru, wartawan dan juga penulis buku kerana setiap apa yang ditulis mereka memberikan impak besar kepada pembaca walaupun isu yang kecil,” katanya.

Kumpulan PMBK

PMBK Sawit Sdn. Bhd. Kifaalah Sdn. Bhd Darul Digital Multimedia Solutions Sdn. Bhd. Tunjong Development Corporation Sdn. Bhd. Kelantan Golden Trade Sdn. Bhd. Kelantan Biotech Corporation Sdn. Bhd. Baldah Toyyibah (Prasarana) Kelantan Sdn. Bhd. Kelantan Utilities Mubaarakan Holdings Sdn. Bhd. Air Kelantan Sdn. Bhd. Majaari Services Sdn. Bhd. Kel-Intaaj Sdn. Bhd. Sihhat-Afiat Sdn. Bhd. Nutrifera Marketing Sdn. Bhd. PMBK Az-Zahab Sdn. Bhd.