sidang2Hudud: Sidang khas Dun Kelantan 29 Dis
HARAKAH DAILY, 14 Disember 2014

KOTA BHARU: Persidangan khas Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelantan akan diadakan pada 29 Disember ini bagi memperkemaskan lagi Kanun Jenayah Syariah II yang dilulus pada 1993.

Menteri Besar, Ustaz Datuk Ahmad Yakob berkata Rang Undang-Undang Kanun Jenayah Syariah Kerajaan Kelantan (Pindaan) 2014 akan dibincang pada persidangan tersebut.

 

Katanya, persidangan itu diadakan bagi mengkemaskini enakmen sedia ada sebelum dibawa untuk mendapat kelulusan di persidangan parlimen.

“Pindaan itu untuk melayakkan Kelantan membawa usul persendirian ke Parlimen bagi membolehkan ia dijalankan di negeri ini.

“Private bill itu akan di bawah di Perkara 76A Perlembagaan Persekutuan bagi mendapat kebenaran Parlimen untuk melaksanakan undang-undang tersebut di Kelantan.

“Saya berharap semua ahli Dewan mengambil bahagian dalam persidangan tersebut nanti yang akan diadakan satu hari,” katanya pada sidang media di Bilik Gerakan, di sini petang ini.

Sebelum ini kerajaan negeri mengumumkan akan membawa usul persendirian di parlimen bagi membolehkan Enakmen Kanun Jenayah Syariah dapat dilaksanakan di Kelantan.

Kerajaan negeri juga mewujudkan Jawatankuasa Teknikal Peringkat Negeri sejak lebih setahun lalu. Kelantan turut menghantar enam wakil menyertai Jawatankuasa Khas Teknikal Kebangsaan.

Ustaz Ahmad juga berkata, pindaan dibuat hasil beberapa siri perbincangan dibuat Jawatankuasa Teknikal Hudud sebelum ini.

“Tidak berlaku sebarang perubahan daripada maksud asal. Kita cuma memperbaiki atau mengemaskini yang sedia ada sahaja,” ujarnya.

Ditanya masyarakat Cina Kelantan tidak bersetuju hukum hudud, kata beliau itu adalah hak mereka.

Bagaimanapun kata beliau Kanun Jenayah Syariah hanya melibatkan orang Islam sahaja.

Kumpulan PMBK

 02b  04b KGTSBa 06b  08b 09b 10b 11b 12b BTCSBa 14bQPTSBa