• new Banner   eLeave
  • new Banner   Misi
  • new Banner   Visi

Banner-Aktiviti-2014

Family Gathering Kelab Mahabbah PMBK 17/18
Tumpat, 22 Jamadil Akhir 1439H bersamaan 10 Mac 2018

DSC 6213Kelab Mahabbah PMBK telah menganjurkan program sehari bersama keluarga yang dinamakan Family Gathering. Acara tahunan ini diadakan bertempat di D’geting Beach Resort, Tumpat bermula dengan sesi pendaftaran seawal 8.30 pagi dan diteruskan dengan sesi sarapan pagi.

Program ini telah dirasmikan oleh Tn Hj Abd Rashid Mohd Yusoff, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PMBK dan dihadiri oleh kira-kira 150 orang, terdiri daripada warga kerja dan ahli keluarga.Program ini diadakan bertujuan untuk merapatkan lagi hubungan silaturrahim antara ahli dan keluarga.

Baca Lagi...

Banner-Aktiviti-2014

Cabaran Kombat Memanah anjuran KNK & PMBK
KOTA BHARU, 8 Jamadil Akhir 1439H bersamaan 24 Februari 2018

cabaran kombat memanah 2018

Konfederasi NGO Kelantan (KNK) dengan kerjasama Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PBMK) telah menganjurkan Cabaran Kombat Memanah yang bertempat di Rooftop Bazar Tok Guru bermula pukul 8.30 pagi pada 24 Februari 2018. Sebanyak 12 pasukan telah menyertai cabaran tersebut yang terdiri daripada pelajar sekolah dan agensi kerajaan negeri Kelantan.

Program ini diadakan bertujuan untuk memupuk minat anak muda dalam acara memanah sesuai dengan sunnah Rasulullah SAW supaya belajar memanah.Disamping acara kombat memanah, turut diadakan pameran Galeri NGO dan persembahan Skyrobik daripada kumpulan PBK-SKY yang merupakan penggerak skyrunner peringkat negeri Kelantan.)

Baca Lagi...

Banner-Aktiviti-2014

TAZKIRAH MINGGUAN - SIFAT SOMBONG DALAM ISLAM.
oleh Ust Othman Mat Zain, 19 Jamadil Awal 1439H bersamaan 5 Februari 2018.

TAZKIRAH SIFAT SOMBONG DALAM ISLAM Ringkasan:
Banyak kisah mengenai kebinasaan yang diterima oleh mereka yang bersikap sombong tetapi nampaknya masih ramai lagi yang bersikap begitu terhadap sesama manusia. Sebagai contoh, iblis telah diusir dari syurga kerana sifat sombongnya yang tidak mahu sujud kepada Nabi Adam a.s. Begitu juga kisah Firaun dan bala tenteranya juga menerima nasib yang sama apabila ditenggelamkan ke dalam laut kerana sikap sombongnya yang mengakui diri sebagai Tuhan.

Baca Lagi...

AKSB tingkat bekalan air bersih

AKSB tingkat bekalan air bersih
Harakahdaily, 5 Mac 2018

KOTA BHARU: Pelbagai usaha dilaksanakan Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) bagi mempertingkatkan bekalan air bersih kepada pengguna di negeri tersebut.

Pengerusi Jawatankuasa Kerjaraya, Infrustruktur, Utiliti dan Teknologi Maklumat, Datuk Hanifa Ahmad berkata, antara usaha dilakukan termasuk menaiktaraf Loji Merbau Chondong Fasa ll.

Katanya, pengambilan tanah dilaksana bagi membolehkan loji tersebut dinaik taraf.

"Kita akan mempertingkatkan lagi bekalan air mengikut keperluan di beberapa jajahan.

Baca Lagi....

Bekalan air bakal terjejas dua hari

Bekalan Air Bakal Terjejas Dua hari
Sinar Harian, 28 Februari 2018

TANAH MERAH - Kira-kira 4,300 akaun pelanggan Air Kelantan Sdn Bhd (AKSB) di daerah ini dijangka terjejas selama dua hari berikutan kerja penyelenggaraan Loji Rawatan Air (LRA) Bukit Remah, di sini, bermula esok.

Pusat Informasi dan Talian Aduan AKSB (Pintas) dalam satu notis memaklumkan, dalam tempoh tersebut, loji itu ditutup dari jam 10 malam hingga 4 pagi yang akan menyebabkan berlaku gangguan bekalan air kepada pengguna terbabit.

Kawasan terlibat ialah bandar Tanah Merah; Jalan Jedok; Jalan Klinik; Manal; Padang Siam; Lubuk Rotan; Bukit Panau; Belimbing; Jalan Lubok; Bukit Gading; Bechah Laut; Jerangau; Jalan Tanah Merah-Pasir Mas serta sebahagian Machang iaitu Temangan dan kawasan sekitar.

Justeru, Pintas menasihatkan pengguna terlibat supaya menggunakan air dengan berhemah dan menyimpan bekalan air mencukupi dalam tempoh tersebut.

Untuk pertanyaan dan informasi, pengguna boleh menghubungi Pintas di talian bebas tol 15777 dan MyAKSB.

Baca Lagi....

04bPMBK DEVELOPMENT SDN BHD

 

TARIKH PENUBUHAN

5 April 2007

 

ALAMAT

Lot 402, Bandar Baru Tunjong, Jalan Kuala Krai,

16010 Kota Bharu, Kelantan

Tel: 09-747 7227     Faks: 09-747 5551

 

FUNGSI / TUJUAN

Menjadikan BBT sebagai pusat pertumbuhan baru di negeri Kelantan yang merangkumi pusat pentadbiran kerajaan negeri dan persekutuan, pusat pengangkutan dan perkhidmatan, pusat komersial dan urusniaga serta kawasan kediaman yang moden.

 

PMBKDsb

Kumpulan PMBK

01b 02b AiPROa 04b KGTSBa 06b 07b 08b 09b 10b 11b 12b BTCSBa 14bQPTSBa16b