TANDA KEBERKATAN REZEKI DALAM KEHIDUPAN

Written by Super User. Posted in Kolumnis

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْم

*TANDA KEBERKATAN REZEKI DALAM KEHIDUPAN.*

Allah SWT memerintahkan manusia dalam menjalani kehidupan untuk bekerja bagi menyara hidup. Selagi kita berkemampuan untuk mencari rezeki, kita mesti meneruskannya kerana ini merupakan perintah Allah SWT kepada kita. Firman Allah SWT dalam al-Qur'an Surah Al-Jumuah, ayat 10:

فَإِذَا قُضِيَتِ الصَّلَاةُ فَانتَشِرُوا فِي الْأَرْضِ وَابْتَغُوا مِن فَضْلِ اللَّهِ وَاذْكُرُوا اللَّهَ كَثِيرًا لَّعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

"Apabila telah ditunaikan solat, Maka bertebaranlah kamu di muka bumi; dan carilah kurnia Allah dan ingatlah Allah banyak-banyak supaya kamu beruntung."

Dalam satu riwayat hadis, Rasulullah SAW bersabda: "Barangsiapa berkerja untuk anak isterinya melalui jalan yang baik lagi halal, maka bagi mereka akan mendapatkan pahala seperti orang yang berjihad di jalan Allah". (HR Al- Baihaqi).

Maka jelaslah bahawa berkerja ini adalah dituntut dalam ISLAM dan ia adalah keperluan di dalam hidup kita di atas muka Bumi ini. Allah SWT tidak pernah menegah hambanya untuk berkerja dan mencari rezeki seperti dalam firmanNya yang telah dinyatakan diatas.

Bukankah tujuan Allah SWT jadikan kita di atas muka bumi ini untuk beribadah dan Allah SWT menjadikan bumi ini mudah untuk mencari rezeki, kerana ianya merupakan satu cabang ibadah kepada Allah SWT terutamanya bagi lelaki. Allah SWT berfirman dalam Surah Al-Mulk, ayat 15:

هُوَ الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الْأَرْضَ ذَلُولًا فَامْشُوا فِي مَنَاكِبِهَا وَكُلُوا مِن رِّزْقِهِ وَإِلَيْهِ النُّشُورُ

"Dia lah yang menjadikan bumi ini mudah digunakan bagimu, maka berjalanlah di merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah dari rezeki yang dikurniakan Allah; dan (ingatlah), kepada Allah jualah (tempat kembali kamu sesudah) dibangkitkan hidup semula; (maka hargailah nikmatNya dan takutilah kemurkaanNya)".

Namun begitu, keberkatan dalam rezeki merupakan perkara penting yang perlu kita titik beratkan supaya hidup kita selamat dan bahagia pelbagai cara yang boleh kita lakukan untuk memperoleh rezeki. Umpamanya dengan mengambil upah, bekerja sendiri ataupun makan gaji.

Rezeki yang kita usahakan adalah untuk diberi kepada anak isteri dan juga ibu bapa serta keluarga kita. Sekiranya rezeki yang kita bawa balik bukan dari sumber yang halal akan mendatangkan kesan buruk kepada kita dan ahli keluarga yang kita berikan.

Oleh kerana itu kita perlu tegas kepada diri kita dalam mencari rezeki. Biarpun hasil pendapatan kita tidak seberapa, namun yang penting keberkatan rezeki itu tetap ada.

Perlu juga diingat bahawa rezeki bukan sekadar kekayaan atau wang ringgit semata-mata tetapi juga ia boleh juga berupa ilmu, ketenangan jiwa, anak yang soleh dan keluarga yang bahagia.

TAZKIRAH hari ini menjelaskan sedikit tentang tanda-tanda rezeki yang berkat yang dapat kita lihat dengan mata kepala dalam kehidupan kita sehari-hari. Adapun sebahagian tanda keberkatan rezeki tersebut adalah:

*1. Iman Yang Mantap Dan Hati Yang Semakin Dekat Dengan Allah SWT.*

Apabila rezeki yang kita perolehi memiliki keberkatan, Iman kita makin mantap dan hati kita lebih mudah dekat dengan Allah SWT. Kita mudah untuk melakukan amalan wajib dan sunat dan tidak bermalas-malasan dalam urusan ibadah.

*2. Hati Semakin Rasa Tenang.*

Dengan Rezeki yang berkat, akan meraih pandangan Allah SWT dengan diberinya ketenangan hati dan jiwa kita. Hanya Allah SWT yang berhak memberi ketenangan hati kepada kita.

*3. Menjadi Insan Yang Pemurah.*

Amalan memberi sedekah dan zakat juga mudah untuk kita lakukan tanpa ada rasa sayang kepada harta yang kita ada. Ini kerana kita sedar bahawa rezeki yang kita miliki datangnya daripada Allah SWT.

*4. Akan Dijauhkan Daripada Bala Allah SWT.*

Rezeki yang berkat akan mampu menjauhkan bala bencana, kerana Allah SWT sentiasa melindungi orang yang gemar mencari keberkatan dalam rezeki yang dimilikinya.

*5. Dapat Membentuk Keluarga Yang Harmoni.*

Tanda keberkatan rezeki yang seterusnya adalah keharmonian dalam keluarga. Cuba kita perhatikan sesetengah keluarga yang mungkin hidup serba kekurangan dari segi wang ringgit, namun mereka tetap aman damai dan hidup bahagia.

*6. Menjadikan Anak-Anak Yang cemerlang Di Dunia Dan Akhirat.*

Duit yang banyak tidak menjamin kecemerlangan anak-anak di masa hadapan. Namun, rezeki yang berkat yang kita cari mampu menghasilkan anak-anak yang taat kepada Allah SWT dan Rasulullah SAW dan menjadi anak yang cemerlang dalam meniti hidup di dunia dan akhirat.

*7. Sentiasa Merasa Cukup Dan Bersyukur Dengan Segala Bentuk Pemberian Allah SWT.*

Setiap yang kita perolehi datangnya daripada Allah SWT. Dalam mencari rezeki yang berkat kita perlu sentiasa bersyukur dan merasa cukup dengan segala bentuk pemberian Allah SWT tersebut.

Ya Allah berikankah kepada kami rezeki yang berkat lagi halal, yang dengannya kami akan rasa cukup dan bersyukur. Mudah-Mudahan hidup kami sentiasa berada dalam keberkatan-Mu.

Wallahualam...

Panjang-panjangkan pada sahabat lain walau sepotong ayat walaupun hanya sekilas pandang….

Jazzakumullahu khairanjaza’..

Doakan istiqamah serta Sehat wal Afiat.

Wassalam...

MOHD MUHAIMIN MAZLAN

PEGAWAI PEMBANGUNAN MODAL INSAN

Subsidiaries

PMBK Sawit Sdn. Bhd. Kifaalah Sdn. Bhd Darul Digital Multimedia Solutions Sdn. Bhd. Tunjong Development Corporation Sdn. Bhd. Kelantan Golden Trade Sdn. Bhd. Kelantan Biotech Corporation Sdn. Bhd. Baldah Toyyibah (Prasarana) Kelantan Sdn. Bhd. Kelantan Utilities Mubaarakan Holdings Sdn. Bhd. Air Kelantan Sdn. Bhd. Majaari Services Sdn. Bhd. Kel-Intaaj Sdn. Bhd. Sihhat-Afiat Sdn. Bhd. Nutrifera Marketing Sdn. Bhd. PMBK Az-Zahab Sdn. Bhd.